15 Okt Mijn konijn wil niet eten

ne-veut-pas-manger(rempalcer-ciseaux-par-graines)-newHet is van groot belang dat een konijn goed eet. Het niet tijdig opnemen van voeding, kan een verstoring in de spijsvertering geven. Dit kan snel grote problemen opleveren. Een konijn kan bijvoorbeeld minder eten als hij:

  • zijn voeding niet lekker vindt
  • ergens pijn heeft
  • enorme stress heeft

Soms wil een konijn wel eten, maar kan hij het niet meer. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het voorkomen van haarballen en gebitsproblemen. Als het konijn nog wel eet maar minder of anders dan normaal, dan kan dat op de langere termijn voor problemen zorgen. Aan de hoeveelheid en de grootte van de keuteltjes kunt u ook zien of een konijn minder eet.

Als uw konijn helemaal niet meer eet, kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel meer hebben om te verteren, gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een “gasbuik”, ofwel “trommelzucht” of tympanie. Door de uitgerekte darmen krijgt uw konijn buikpijn waardoor hij niet meer wil eten. Dit zal op zijn beurt de gasbuik weer erger maken. We komen dan in een vicieuze cirkel terecht die moeilijk te doorbreken is. Een konijn met een gasbuik zal steeds slomer worden. Verder ziet hij er opgezwollen uit met vaak een harde, pijnlijke buik. Hij zal niets eten en uiteindelijk ook geen keutels meer produceren.

Het is altijd verstandig bij uw dierenarts langs te gaan in een vroeg stadium om verdere problemen te voorkomen.

Tags:
,