15 Sep Tandjes moeten knagen!

les dents doivent rongerTandproblemen zijn één van de meest voorkomende problemen bij konijnen. Het normale gebit bestaat uit 6 snijtanden, waarvan 2 stifttanden, en 20 kiezen. De stifttanden zijn 2 kleine snijtandjes die in de bovenkaak achter de bovenste snijtanden staan. De snijtanden hebben als functie het voedsel aan te nemen en er stukken van te snijden. De kiezen daarentegen zorgen voor het vermalen van het voedsel. In tegenstelling tot bij de hond of de kat groeien de tanden van het konijn levenslang door; de snijtanden groeien zelfs tot 2,5mm per week. De juiste voeding zorgt voor een evenwicht tussen slijtage en groei van de tanden!

Problemen ontstaan doordat de tanden niet goed afslijten. Dit kan zowel bij de snijtanden als de kiezen voorkomen. Soms zelfs bij allebei tegelijk. Wanneer de snijtanden niet goed afslijten en dus doorgroeien ontstaan er zogenaamde “olifantstanden”. De alsmaar langer wordende snijtanden zullen een weg zoeken en omkrullen. Ze kunnen de lip van het konijn kwetsen. Daarnaast heeft het dier heeft ook moeilijkheden met het opnemen van voedsel. Wanneer de kiezen niet voldoende afslijten ontstaan er zogenaamde “spikes”. Doordat er geen gelijkmatige afslijting van de kiezen plaatsvindt, zullen de randen van de tand langer worden ten opzichte van de rest van de tand. Op deze manier ontstaan er haken die in de tong of wang van het konijn zullen prikken. Dit veroorzaakt veel pijn en ongemak bij het dier. In erge mate kunnen de kiezen zelfs een brug vormen in de mond doordat ze elkaar raken. De wortels van de kiezen kunnen ook in het bot doorgroeien en druk uitoefenen op de ogen of zwelling geven op de onderkaak.

De grootste oorzaak van tandproblemen is voeding met veel te weinig vezel. Vezels zorgen voor een goede werking van het spijsverteringsstelsel. Bovendien zorgen ze er ook voor dat het konijn heel de dag aan het kauwen is. Dit zorgt dan op zijn beurt weer voor een goede slijtage van de tanden.

Terra van Vadigran is een voeding met meer dan 20% vezels. De rijkelijk aanwezige luzernevezels en ook de stukjes niet splinterend wilgenhout, zorgen voor een optimale tandslijtage. Het konijn moet de hele dag hooi ter beschikking hebben om te knabbelen.

Tags:
,