01 Sep Op tijd en stond naar de dierenarts!

De meest gevreesde én meest bekende ziekten bij konijnen zijn Myxomatose, VHS en Myasis.

a temps chez vétérinaire

  1. Myxomatose is een virusziekte en behoort tot de pokkenvirussen. Kenmerken zijn vooral de gezwellen die ontstaan bij de geslachtsdelen en bij de kop. Ook de opgezwollen ogen, oogontsteking en oogleden zijn een typerend kenmerk. Naarmate de ziekte vordert, kan het konijn ook weinig eetlust vertonen en koorts krijgen. Myxomatose is ontwikkeld door de mens om de konijnenplaag rond 1950 in Australië uit te roeien. Voorkom deze ziekte helemaal door je konijn in te enten.
  2. VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) leidt bij het konijn tot een snelle dood. Besmetting gebeurt via aangetast groenvoer of contact met andere besmette dieren. De symptonen treden na de besmetting binnen de 2 dagen op. Als het konijn één van onderstaande symptonen vertoont, kan het al na een paar uren sterven. Symptonen van VHS zijn koorts, benauwdheid (vanwege longbloedingen) en een bloedende neus. Net omdat konijnen in Australië na tientallen jaren resistent werden voor het myxomatose-virus werd de VHS ziekte (ook wel RHD-virus of VHD-virus) geïntroduceerd. Ook tegen deze ziekte is het mogelijk je konijn in te enten. Is het konijn niet ingeënt dan is het net als bij myxomatose bijna zeker dat je konijn sterft aan deze ziekte.
  3. Regelmatig overlijden konijnen aan de madenziekte of myasis. Deze ziekte wordt overgedragen door blauwgroene vliegen, Lucilia Sericata. De vliegen leggen eieren rond de anus van het konijn, vooral als het konijn een aangekoekte poep heeft. Een konijn heeft twee soorten keutels, namelijk gewone keutels en blindedarmkeutels. Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als hij dat niet doet, krijgt hij een vieze kont. Door de aangekoekte keutels kan de huid gaan ontsteken. Soms wordt er dus ten onrechte gedacht dat het konijn last heeft van diarree. De vliegen zoeken konijnen met vieze achterwerken, of konijnen die de lucht van diarree of urine bij zich hebben. Ze leggen eitjes op de poep of op de huid die ontstoken is. Uit deze eitjes ontstaan maden van diverse groottes. Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden die uitkomen, eten zich binnen de 4 uur een weg naar binnen, kruipen onder de huid en richten enorme schade aan. Dit kan ook een bloedvergiftiging veroorzaken. Zonder snelle behandeling kan een konijn binnen de twee dagen overlijden.

Hoe myasis voorkomen?

  • Houd het hok schoon en zo reukloos mogelijk.
  • Kijk iedere dag het konijn helemaal na, vooral onder de staart om te controleren of er geen ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit.
  • Check regelmatig op wondjes. Deze zijn gevaarlijk, want daar kunnen ook eitjes in gelegd worden.
  • Was het achterwerk van het konijn als het écht vies is.
  • Hang fijne vitrage of vliegengaas over het konijnenhok om het konijn tegen vliegen te beschermen.

Andere minder fatale ziekten kunnen te maken hebben met darmproblemen, blaasproblemen of gebitsproblemen. In de regel moet je opletten als je konijn ander gedrag dan normaal vertoont. Dit is vaak een teken dat er iets mis is. Consulteer bij twijfel direct je dierenarts. Afwachten tot je konijn vanzelf beter wordt, is geen goed idee.

Tags: